Zelf een trekhaak monteren

Wilt u zelf een trekhaak monteren op uw auto? Wanneer u enigszins technisch bent aangelegd, is dit zeker goed te doen. Wij raden u wel aan om deze klus volgens een stappenplan uit te voeren. Omdat de meeste trekhaken specifiek voor bepaalde auto’s zijn ontworpen, past een trekhaak vaak precies op de montagepunten van de auto. Dit maakt het voor u eenvoudig om een trekhaak zelf te monteren. Wij helpen u alvast een eindje op weg met de onderstaande handleiding. Laat u deze klus toch liever over aan professionals? Dan staan de deskundige medewerkers van Trekhaakcentrum voor u klaar.

Start de trekhaakconfigurator

Handleiding trekhaak monteren in stappen

Om zelf een trekhaak te bevestigen onder uw auto is het raadzaam om onze handleiding trekhaak monteren te volgen. Met deze algemene handleiding helpen wij u stap voor stap door het gehele proces. Houd er echter wel rekening mee dat iedere auto andere specifieke kenmerken heeft. Bovendien heeft het type trekhaak (afneembaar of vast) ook invloed op het installatieproces. De montagestappen kunnen hierdoor per trekhaak verschillend zijn. Ons stappenplan is een algemene richtlijn over hoe u zelf een trekhaak kunt monteren.

Demonteren van de bumper en een bumperuitsnede maken

Om te beginnen moet de bumper van de auto gedemonteerd worden, zodat u toegang tot het chassis krijgt. Op platforms zoals YouTube zijn instructievideo’s beschikbaar waarin het demonteren van de bumper specifiek voor uw auto wordt gedemonstreerd. De procedure kan namelijk per auto verschillen. Heeft u een auto waarbij het nodig is om een uitsnede te maken om een trekhaak te kunnen bevestigen? Plaats dan de meegeleverde bumpersticker aan de binnenkant van de achterbumper en gebruik deze als richtlijn.

Het monteren van de dwarsbalk

Om te beginnen bevestigt u met behulp van bouten de dwarsbalk op verschillende aan gegeven punten onder de auto. Let op dat de zijplaten van de dwarsbalk specifiek zijn ontworpen voor uw type voertuig. De bevestiging aan het chassis kan dus variëren, het doorlezen van de montagehandleiding van de trekhaak is daarom belangrijk. De volgende stap is het verwijderen van de rubberen dopjes die om de schroefdraad van de dwarsbalk zitten. Deze zijn aangebracht om de schroefdraad tijdens het lakproces te beschermen, maar zijn nu overbodig geworden.

Om een stevige bevestiging aan het chassis te waarborgen, maakt u de raakvlakken tussen de dwarsbalk en het chassis grondig schoon. Vuil, roestplekken en coating kunt u verwijderen met behulp van een plamuurmes of schraper. Let op: in enkele gevallen is het nodig om extra boorgaten in de dwarsbalk te maken. Maak het geheel grondig schoon en verwijder ijzerslijpsel en boorafval. Om roestvorming te voorkomen brengt u hierna een anti-corrosiemiddel aan.

Bij bepaalde automodellen wordt na montage de chassisbalk bedekt door de dwarsbalk. Is dit het geval, dan is het verstandig om de naden met kit af te dichten. Hiermee voorkomt u dat door waterophoping roest ontstaat. Om de dwarsbalk in de juiste positie te kunnen plaatsen draait u de bouten eerst handmatig vast. Wanneer u zeker weet dat de balk correct geplaatst is, zet u de bouten vast volgens de montagehandleiding van de trekhaak.

Huls, stekkerplaat en kogel

Voor de laatste stappen in het montageproces dient u de montagehandleiding bij de hand te houden. Plaats de huls zoals omschreven en steek beide bouten door de zijplaten van de dwarsbalk om deze vast te zetten. Bepaal hierna de juiste positie van de stekkerplaat en monteer deze. Nu is de klus bijna geklaard en kunt u de bumper terugplaatsen op uw auto. De laatste stap van het montageproces is het plaatsen van de kogel.

Controle en veiligheid

Na de installatie volgt het controleproces: zijn alle bevestigingsmaterialen gebruikt? Zit er geen speling op het geheel? Ga veilig met aanhanger de weg op dankzij een trekhaak die op de juiste manier is bevestigd.

Trekhaak monteren bij Trekhaakcentrum

Mag je zelf een trekhaak monteren? Dit is een vraag die wij regelmatig horen. Ja, een trekhaak zelf monteren mag. Toch raden wij aan om het aan de bekwame monteurs van Trekhaakcentrum over te laten. Een trekhaak bevestigen is specialistisch werk en het is van groot belang dat dit op de juiste manier gebeurt. Wij zorgen ervoor dat onze klanten veilig met een aanhanger, trailer of caravan de weg op kunnen. En voor de prijs hoeft u het zeker niet te laten. Kom langs bij een van onze vestigingen of neem telefonisch contact op voor het maken van een afspraak. Met ruim 100 vestigingen verspreid door heel Nederland is er altijd een bij u in de buurt.