Veelgestelde vragen - Trekhaken

Van een aantal veelgestelde vragen over trekhaken treft u hieronder de antwoorden aan.

Treft u het antwoord op uw vraag niet aan? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn bereikbaar via telefoon, chat en email.

Overzicht van alle veelgestelde vragen Stel uw vraag

 • Hoe werkt een trekhaak?

  Een trekhaak is een apparaat dat aan het chassis van een voertuig wordt bevestigd om een aanhanger, caravan, fietsendrager of een ander soort aanhangsel te kunnen trekken. Het bestaat hoofdzakelijk uit een stalen buis die aan de achterkant van het voertuig wordt gemonteerd en eindigt in een kogelkop. Deze kogelkop is het punt waarop de aanhanger of het aanhangsel wordt aangekoppeld.

  De aanhanger heeft een koppeling die over de kogelkop van de trekhaak past en kan worden vergrendeld om een veilige verbinding te waarborgen. Moderne trekhaken zijn ook uitgerust met elektrische aansluitingen. Deze aansluitingen stellen het voertuig in staat om elektrische signalen, zoals remlichten en richtingaanwijzers, door te geven aan de aanhanger. Afhankelijk van de vereisten kunnen deze aansluitingen 7-polige of 13-polige stekkers gebruiken.

  Bij het gebruik van een trekhaak is het essentieel om rekening te houden met het maximaal trekvermogen van het voertuig, wat aangeeft hoeveel gewicht het veilig kan trekken. Dit is cruciaal voor de veiligheid en om binnen de wettelijke grenzen te blijven. Het installeren van een trekhaak moet correct gebeuren om de veiligheid op de weg te garanderen, en het wordt vaak aanbevolen om dit door een professional te laten uitvoeren.

 • Wat is het verschil tussen een vaste, afneembare en wegklapbare trekhaak?

  Bij een vaste trekhaak is de kogelstang vast met het frame verbonden, hierdoor is de trekhaak altijd zichtbaar.

  Bij een afneembaar trekhaak kunt u de kogelstang, meestal d.m.v. een automatisch versluitmechanisme, eenvoudig (de)monteren.

  Bij een wegklapbare trekhaak blijft de kogelstang altijd aan de auto verbonden, echter kunt u deze onder uw auto wegdraaien (uit het zicht).

 • Ik heb parkeersensoren, welke trekhaak moet ik nu kiezen?

  Dit is voertuigafhankelijk. In een aantal gevallen is de combinatie van parkeersensoren (PDC) en een vaste trekhaak mogelijk. Wanneer dit niet kan, kunt u een afneembare trekhaak nemen. Via de trekhaakconfigurator kunt een offerte opvragen. U wordt gebeld door onze klantenservice om uw situatie te bespreken.

 • Kan ik bij jullie een losse trekhaak kopen?

  Bij Trekhaakcentrum kunt u alleen een trekhaak inclusief montage aanschaffen. We vinden het belangrijk dat iedereen met de best mogelijke oplossing de weg op gaat en dat de montage professioneel en vakkundig gedaan wordt.

 • Hoeveel mag ik trekken met mijn auto?

  De voor uw auto maximaal toegestane treklast staat aangegeven op uw kentekenbewijs.

 • Wat is kogeldruk?

  Kogeldruk is het maximale verticale gewicht (S-waarde) dat mag rusten op de trekhaak. Deze wordt uitgedrukt in kilogrammen. Het maximale gewicht wordt door de autofabrikant bepaald. Deze waarde kunt u vinden in de voertuigpapieren van de auto en op het typeplaatje dat bevestigd is aan de trekhaakbody. Voor uitgebreide informatie kunt u op deze pagina vinden.

 • Hoever moet de kogel van de bumper af staan?

  De voorgeschreven minimale afstand van het hart van de kogel tot aan de rand van de bumper is 6,5 cm. Dit is wettelijk bepaald.

 • Wat is een RMC trekhaak?

  Deze trekhaak is het meest handig voor mensen met een hybride of een elektrische auto die op dit moment geen trekhaak op de auto hebben doordat ze geen trekfunctie hebben. Dit komt vaak omdat autofabrikanten regels proberen na te leven als het gaat om Co2-uitstoot.

 • Hoe herken ik een RMC trekhaak?

  De RMC trekhaak is een variant op de afneembare trekhaak. De huls, waarin de kogel vergrendelt, is deels zichtbaar onder de bumper en zo gemakkelijk te vinden. Als u de trekhaak vergrendelt, hoort u een klik. Aan de hand van de groene streep kunt u controleren of dat op de juiste manier is gebeurd.

 • Hoe koppel je een caravan aan een auto?

  Het koppelen van een caravan aan een auto begint met het nauwkeurig positioneren van de auto zodat de trekhaakkogel direct onder de koppeling van de caravan staat. Vervolgens laat je de caravan langzaam zakken met behulp van het neuswiel zodat de koppeling over de kogel van de trekhaak valt. Zodra de caravan op zijn plaats zit, vergrendel je de koppeling om ervoor te zorgen dat deze stevig aan de trekhaak vast zit. Daarna sluit je de elektrische aansluitingen van de caravan aan op de auto, zodat de verlichting en de remlichten van de caravan synchroon werken met die van de auto. Controleer altijd of de caravan goed bevestigd en gebalanceerd is en of de verlichting correct functioneert voordat je gaat rijden. Het is ook belangrijk om de stabiliteit van de koppeling regelmatig te controleren tijdens het rijden.

 • Is een keuring van de trekhaak verplicht?

  Voor een personenauto kan zonder keuring een trekhaak aan het voertuig worden aangebracht. Wel is het belangrijk dat de trekhaak een Europese goedkeuring heeft conform de typegoedkeuring van uw voertuig. Bij Trekhaakcentrum verkopen wij enkel goedgekeurde trekhaken om de veiligheid van u en uw omgeving te waarborgen.