Veelgestelde vragen - Kabelsets

Van een aantal veelgestelde vragen over kabelsets treft u hieronder de antwoorden aan.

Treft u het antwoord op uw vraag niet aan? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn bereikbaar via telefoon, chat en email.

Overzicht van alle veelgestelde vragen Stel uw vraag

 • Welke elektrische aansluiting heb ik nodig?

  Er zijn 2 standaard aansluitingen, 7- en 13-polig. Welke u nodig heeft hangt af van waar u de trekhaak voor gebruikt. Kort gezegd voldoet de 7-polige aansluiting altijd voor de wettelijk verplichte verlichting. Alleen wanneer u extra stroomvoorziening nodig heeft, bv. voor de koelkast en de binnenverlichting in een caravan, is 13-polig noodzakelijk.

 • Wat is het verschil tussen een 7- en een 13-polige aansluiting?

  Een 7-polige aansluiting voorziet in de wettelijk verplichte verlichting: richtingaanwijzers, remlicht, mistlamp, achterlicht en kentekenplaatverlichting.

  Een 13-polige aansluiting heeft daarnaast twee additionele massa-, twee afzonderlijke 12 volt spanning- en twee vrije aansluitverbindingen.

 • Wat is een Jaeger-, en wat een Multicon aansluiting?

  Jaeger en Multicon zijn de twee overgebleven standaarden op 13-polig gebied. Kijk naar de verbruiker (meestal de caravan) welke van de twee u nodig heeft.

 • Hoe worden bij 13-polig de beide voedingen aangesloten?

  De DIN-aansluitnorm voor de 13-polige Jaegeraansluiting is één van beide voedingsdraden via het contactslot (geschakeld dus) de ander is constant (+).

 • Is ombouw van 7-polig naar 13-polig mogelijk?

  Ombouw van 7 naar 13-polig is altijd mogelijk, kijk wel van te voren welke 13-polige aansluiting u nodig heeft.

 • Worden mijn parkeersensoren en mistlamp automatisch uitgeschakeld ?

  Soms wel, soms niet. Dit is afhankelijk van het automerk, autotype en type kabelset dat wordt gebruikt. Neem voor het antwoord bij uw auto contact op met Trekhaakcentrum.nl.

 • Moet mijn auto worden ingelezen, of ingeleerd ?

  Moderne auto`s worden steeds meer uitgerust met een CAN-bus datanetwerk. Trekhaakcentrum.nl heeft ervoor gekozen om bij al deze auto`s voertuigspecifieke kabelsets in te bouwen. Onderdeel van een dergelijke set is de trailermodule die opgenomen wordt in het CAN-bus netwerk. Het inlezen van deze trailermodule is bij sommige merken en/of modellen noodzakelijk, bij andere weer niet. Neem voor uw auto contact op met Trekhaakcentrum.nl.

 • Welke aansluiting is nodig voor een trekhaak – 7 of 13 polig?

  7-polige-stekkerSoms is het handig om een 7 polige stekker aan te kunnen sluiten op uw 13 polig systeem. Denk hierbij aan de fietsendrager of een aanhangwagentje.

   

   

  13-poligDe aansluiting op een WeST (Multicon) aansluiting is eenvoudig omdat de 13 polige stekker hierop voorbereid is. Voor het Jaeger systeem heeft u een verloopstekker nodig die wij kunnen leveren.

   

  Verloopstekker van een Jaeger aansluiting naar een Multicon aansluiting.
  Indien uw auto voorzien is van een Multicon aansluiting en uw caravan heeft een Jaeger aansluiting, dan kunnen wij een verloopstekker leveren.

 • Wat is een universele kabelset?

  Bij iedere trekhaakmontage wordt naast de trekhaak ook een kabelset gemonteerd. Die zorgt ervoor dat de elektra naar behoren werkt. Bij Trekhaakcentrum.nl geven we de voorkeur aan een voertuigspecifieke kabelset, maar ook een universele kabelset voor de trekhaak behoort tot de mogelijkheden. De universele variant is vooral handig voor auto’s waar geen voertuigspecifieke kabelset voor verkrijgbaar is.