Veelgestelde vragen - Kabelsets

Van een aantal veelgestelde vragen over kabelsets treft u hieronder de antwoorden aan.

Treft u het antwoord op uw vraag niet aan? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn bereikbaar via telefoon, chat en email.

Overzicht van alle veelgestelde vragen Stel uw vraag

 • Waarvoor dient een 13-polige stekker?

  Een 13-polige stekker is verplicht bij aanhangers vanaf 2011 en  wordt gebruikt voor het aansluiten van een aanhanger, caravan of een ander type aanhangsel op een auto. Dit type stekker zorgt niet alleen voor de basisfuncties zoals remlichten, richtingaanwijzers en achterlichten, maar ondersteunt ook aanvullende functies zoals achteruitrijverlichting, constante stroomvoorziening voor stabilisatiesystemen en apparatuur in de caravan en een geschakelde stroomvoorziening voor bijvoorbeeld een koelkast. Door de extra pinnen biedt de 13-polige stekker meer functionaliteiten vergeleken met de eenvoudigere 7-polige stekker, waardoor hij ideaal is voor grotere aanhangwagens of caravans met meer complexe elektrische systemen.

 • Welke elektrische aansluiting heb ik nodig?

  Er zijn 2 standaard aansluitingen, 7- en 13-polig. Een 7-polige aansluiting voorziet in de wettelijk verplichte verlichting: richtingaanwijzers, remlicht, mistlamp, achterlicht en kentekenplaatverlichting. Een 13-polige aansluiting heeft naast de wettelijke verplichte verlichting, 2 massa-aansluitingen, 1 continu en 1 geschakeld, en 1 achteruitrijverlichting.

  Sinds 2011 is het wettelijk verplicht dat aanhangwagens, caravans, boot- en paardentrailers achteruitrijverlichting en mistachterlicht voeren. Ze worden standaard uitgerust met een 13-polige aansluiting. Om die reden installeert Trekhaakcentrum uitsluitend 13-polige kabelsets, zodat u voor nu en in de toekomst verzekerd bent tot de beste oplossing. Met een verloopstekker van 13-polig naar 7-polig kunt u een 7-polige fietsendrager, caravan, aanhangwagen, boot- of paardentrailer aansluiten. 

 • Hoe worden bij 13-polig de beide voedingen aangesloten?

  De DIN-aansluitnorm voor de 13-polige Jaegeraansluiting is één van beide voedingsdraden via het contactslot (geschakeld dus) de ander is constant (+).

 • Worden mijn parkeersensoren en mistlamp automatisch uitgeschakeld?

  Dit is afhankelijk van het automerk, autotype en type kabelset dat wordt gebruikt. Neem voor het antwoord bij uw auto contact op met Trekhaakcentrum.

 • Moet mijn auto worden ingelezen, of ingeleerd?

  Bij moderne auto’s kiest Trekhaakcentrum voor voertuigspecifieke kabelsets. Op deze manier kan de kabelset goed communiceren met alle elektronica van de auto zelf. In de trekhaakconfigurator geven wij altijd aan als de boordcomputer geüpdatet moet worden.

 • Wat is een universele kabelset?

  Een universele kabelset is onafhankelijk van automerk en model. De set bevat geen voorbereide modules en/of stekkers. Bij Trekhaakcentrum geven wij altijd de voorkeur, zeker bij de huidige moderne auto’s, aan een voertuigspecifieke kabelset. Als er geen voertuigspecifieke kabelset beschikbaar is maken we gebruik van de universele kabelset.