Wat is kogeldruk?

Een van de vragen die veel wordt gesteld aan Trekhaakcentrum.nl gaat over kogeldruk. In dit artikel leggen wij u graag uit wat kogeldruk is en waar u rekening mee moet houden.

Kogeldruk, wat is het?

Kogeldruk is kort gezegd het maximale verticale gewicht dat mag rusten op uw trekhaak uitgedrukt in kilogram. Belangrijk is dat de kogeldruk, welke door de trekhaakfabrikant wordt bepaald en wordt aangegeven als S-waarde, nooit te hoog mag zijn. De maximale verticale kogeldruk verschilt per auto maar ook per trekhaak fabrikant. Meestal ligt de S-waarde tussen de 32 en 100 kilogram.

Maar hoeveel kogeldruk heeft mijn auto dan? Dit kan u makkelijk zelf op zoeken. De kogeldruk staat namelijk op het typeplaatje van de trekhaak. De kogeldruk wordt in deze gegevens ook wel verticale kracht of vertical load genoemd.

Waarom is kogeldruk zo belangrijk?

Als de kogeldruk te hoog is, zorgt dit voor een slechte wegligging. Bij een (te) hoge kogeldruk zakt de achterkant van uw auto te ver in. Daardoor heeft de auto minder grip aan de voorzijde. Daarnaast loopt u het risico om over hobbels en drempels de auto aan de achterzijde te beschadigen. Ook het brandstofverbruik zal door een te hoge kogeldruk toenemen. De slechte wegligging geldt voor zowel de auto als voor de aanhanger of caravan. Overigens is het ook niet goed als de kogeldruk te laag is, ook dan kan de wegligging verslechteren.

Fietsendragers

Als u een fietsendrager op de trekhaak plaatst moet u zich bedenken dat u de trekhaak vaak met meer verticale kogeldruk belast dan met een lichte aanhanger. Let dus op of u in de buurt van het maximum komt, zeker bij kleinere auto’s. Een midden klasse auto moet twee normale fietsen kunnen dragen. Zijn de fietsen elektrisch? Dan wordt al snel de maximale kogeldruk overschreden. Wilt u toch twee elektrische fietsen achterop dan kunt u bij Trekhaakcentrum.nl vaak terecht voor een trekhaak met verhoogde kogeldruk.

Kogeldruk verhogen

Voor een aantal auto’s is het mogelijk om de kogeldruk te verhogen. Wilt u graag weten welke kogeldruk voor uw auto mogelijk is? Neem dan contact met ons op. Onze medewerkers zoeken het graag voor u uit.

Rijden in de winter met een caravan of aanhanger

Het komt steeds meer voor dat mensen tijdens de wintersport graag een caravan of aanhanger meenemen. Dit hoeft geen problemen op te leveren. De caravan of aanhanger zal ook bij gladde wegen of sneeuw gewoon de auto blijven volgen. Zorg er in ieder geval voor dat u goed voorbereid de weg op gaat. Een aantal belangrijke tips hebben wij op een rijtje gezet.

(meer…)

2017: 25 nieuwe vestigingen voor Trekhaakcentrum

Het jaar 2017 loopt op zijn einde. Tijd om terug te kijken naar afgelopen jaar. Het afgelopen jaar hebben wij 25 nieuwe vestigingen geopend verspreid door heel Nederland. Daardoor is er altijd wel een Trekhaakcentrum bij u in de buurt. De nieuwste vestigingen op een rijtje:

 

Natuurlijk kunt u ook nog terecht bij onze andere montagepartners! Wilt u zien welke Trekhaakcentrum vestiging bij u in de buurt is? Bekijk dan onze pagina met al onze vestigingen!

Komend jaar staan we natuurlijk weer voor u klaar. Dus wilt u nog een trekhaak onder uw auto zodat u bijvoorbeeld zorgeloos met de caravan op vakantie kan? Vul de kentekentool in of vraag een offerte aan.

Namens het hele Trekhaakcentrum team wensen wij u fijne feestdagen!

Welke rijbewijs heb ik nodig voor een aanhanger en caravan?

Een veel voorkomende vraag is welk rijbewijs je nu nodig hebt om met een aanhanger te rijden.

(meer…)

Welke kentekenplaat heb ik nodig voor een fietsendrager?

Het fietsseizoen is nog in volle gang! Er komen nog een paar mooie nazomerdagen aan en het is dan ook heerlijk om te fietsen. Graag wil je ook andere fietsroutes ontdekken! Daarom gaan mensen graag met de fietsendrager op pad! In Nederland is het verplicht om een kentekenplaat op de fietsendrager te hebben. Maar welke kentekenplaat heeft u nodig?

(meer…)

Zomercheck voor uw caravan/vouwwagen

Als u met de auto en caravan op vakantie gaat, wilt u natuurlijk zorgeloos op weg. Het is daarom altijd handig om voor vertrek nog uw auto en caravan te checken op een aantal belangrijke punten, waardoor u niet voor verrassingen komt te staan. Wij van Trekhaakcentrum hebben alvast wat puntjes op een rij gezet waar u rekening mee moet houden.

(meer…)

Wetten en regels: Wat u ‘mag’ en ‘moet’ met een trekhaak

Wanneer u een trekhaak op uw auto heeft, zijn daar wettelijke regels en verplichtingen aan verbonden. Ook bij het reizen met een aanhangwagen zijn er veel regels waaraan u zich moet houden, in binnen- en buitenland. In dit artikel daarom enkele belangrijke regels over uw trekhaak voor u op een rij: (meer…)

Parkeersensoren in combinatie met een trekhaak; Hoe voorkom ik problemen?

In, op en aan onze auto’s worden steeds vaker nieuwe gadgets en functionaliteiten toegevoegd. Op steeds meer auto’s vinden we tegenwoordig dan ook parkeersensoren (PDC); een functie die een waardevolle toevoeging is op uw auto.

Toch kunnen parkeersensoren in combinatie met uw trekhaak voor problemen zorgen. Welke problemen dat zijn en hoe u deze voorkomt, lichten we in dit artikel toe. (meer…)

De fiets op uw trekhaak mee op vakantie? Houd hier rekening mee!

Wanneer uw auto is uitgerust met een trekhaak is dit natuurlijk de aangewezen plaats voor een fietsendrager. Een fietsendrager past op vrijwel elke trekhaak en biedt plaats voor twee fietsen. Maar weet u ook hoeveel gewicht uw trekhaak aan kan? U leest alles over dit onderwerp in ons blogartikel. (meer…)

De fiets met uw auto vervoeren.. waar moet u op letten?

De zomer is in volle gang en wie weet krijgen we nog een mooie nazomer. Daarom is het niet ondenkbaar dat u er nog op uit trekt met uw fiets. Maar om uw auto in staat te stellen uw fietsen veilig te vervoeren, zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. In dit artikel enkele aspecten die voor uw vervoer aan de orde zijn: (meer…)