Welke kentekenplaat heb ik nodig voor een fietsendrager?

Het fietsseizoen is nog in volle gang! Er komen nog een paar mooie nazomerdagen aan en het is dan ook heerlijk om te fietsen. Graag wil je ook andere fietsroutes ontdekken! Daarom gaan mensen graag met de fietsendrager op pad! In Nederland is het verplicht om een kentekenplaat op de fietsendrager te hebben. Maar welke kentekenplaat heeft u nodig?

(meer…)

Zomercheck voor uw caravan/vouwwagen

Als u met de auto en caravan op vakantie gaat, wilt u natuurlijk zorgeloos op weg. Het is daarom altijd handig om voor vertrek nog uw auto en caravan te checken op een aantal belangrijke punten, waardoor u niet voor verrassingen komt te staan. Wij van Trekhaakcentrum hebben alvast wat puntjes op een rij gezet waar u rekening mee moet houden.

(meer…)

Wetten en regels: Wat u ‘mag’ en ‘moet’ met een trekhaak

Wanneer u een trekhaak op uw auto heeft, zijn daar wettelijke regels en verplichtingen aan verbonden. Ook bij het reizen met een aanhangwagen zijn er veel regels waaraan u zich moet houden, in binnen- en buitenland. In dit artikel daarom enkele belangrijke regels over uw trekhaak voor u op een rij: (meer…)

Parkeersensoren in combinatie met een trekhaak; Hoe voorkom ik problemen?

In, op en aan onze auto’s worden steeds vaker nieuwe gadgets en functionaliteiten toegevoegd. Op steeds meer auto’s vinden we tegenwoordig dan ook parkeersensoren (PDC); een functie die een waardevolle toevoeging is op uw auto.

Toch kunnen parkeersensoren in combinatie met uw trekhaak voor problemen zorgen. Welke problemen dat zijn en hoe u deze voorkomt, lichten we in dit artikel toe. (meer…)

De fiets op uw trekhaak mee op vakantie? Houd hier rekening mee!

Wanneer uw auto is uitgerust met een trekhaak is dit natuurlijk de aangewezen plaats voor een fietsendrager. Een fietsendrager past op vrijwel elke trekhaak en biedt plaats voor twee fietsen. Maar weet u ook hoeveel gewicht uw trekhaak aan kan? U leest alles over dit onderwerp in ons blogartikel. (meer…)

De fiets met uw auto vervoeren.. waar moet u op letten?

De zomer is in volle gang en wie weet krijgen we nog een mooie nazomer. Daarom is het niet ondenkbaar dat u er nog op uit trekt met uw fiets. Maar om uw auto in staat te stellen uw fietsen veilig te vervoeren, zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. In dit artikel enkele aspecten die voor uw vervoer aan de orde zijn: (meer…)

De elektrische aansluiting van de trekhaak: 7 of 13 polig; wanneer kiest u welke aansluiting?

Wanneer u overweegt een trekhaak aan te schaffen, zult u moeten kiezen of u deze op uw auto aansluit met een zogenoemde 7-polige stekker of een 13-polige stekker. Welke stekker u gebruikt, hangt af van de toepassing waarvoor u de trekhaak wilt gebruiken, bijvoorbeeld een fietsendrager, aanhanger of caravan. Een stekker met een 7-polige contactdoos heeft zeven ingangen. Een 13-polige contactdoos is uitgebreider en heeft, zoals de naam al zegt, 13 ingangen. De extra ingangen gebruikt u onder andere om de koelkast in uw caravan aan te sluiten. (meer…)

Op reis met de caravan; zo bent u goed voorbereid

Het vakantieseizoen is weer aangebroken en de kans is groot dat u er ook deze zomer weer op uit trekt met de caravan. Een geslaagde vakantie staat of valt met een goede voorbereiding. Zeker als u met een caravan op stap gaat, is het goed om voor vertrek een aantal zaken te checken. Veilig reizen met een caravan begint bij uw voorbereiding.

Even checken voor vertrek
Het is belangrijk dat het gewicht van uw caravan niet hoger is dan het maximum gewicht dat is toegestaan. Zo mag de beladen caravan niet meer wegen dan 80 procent van het totale gewicht van de auto die de caravan zal trekken. U kunt dit controleren door met de combinatie naar een weegbrug te rijden bij u in de buurt.

Daarnaast is het van belang dat de bandenspanning op orde is en moet u even goed nagaan welke kogeldruk maximaal toegestaan is voor uw combinatie. U kunt deze gegevens vinden op uw trekhaak of bij het kentekenbewijs. Om de kogeldruk te meten kunt u een weger voor de kogeldruk bij elke kampeerwinkel aanschaffen.

Wanneer u al deze controles heeft uitgevoerd en wilt wegrijden voor een topvakantie, kijk dan voor de zekerheid eerst of de koppeling van uw caravan goed vastzit aan de kogel van de trekhaak. Verder moet vanzelfsprekend de handrembreekkabel goed vast zitten, evenals het neuswiel. Een laatste controle voor u op reis gaat, is de verlichting. De stekker moet stevig bevestigd zijn in de contactdoos van uw auto.

Heeft u nog meer technische vragen? Bekijk hier antwoorden over bijvoorbeeld kogeldruk en trekhaken.

Handige tips voor op reis
Wanneer u regelmatig met vakantie gaat, zult u merken dat u vaak dezelfde spullen meeneemt. Veel tijd bespaart u door een vakantielijst op de computer op te slaan. Er zijn ook handige websites te vinden die u daarbij kunnen helpen.

Daarnaast vindt u op het internet verschillende routeplanners. Het is aan te raden om uw reisroute in verschillende planners in te voeren. U zult merken dat ze niet allemaal dezelfde route berekenen en zo kunt u uit de verschillende mogelijkheden de beste kiezen. Veel routeplanners geven ook een overzicht van de brandstofkosten en tolbetalingen die met de reis gemoeid gaan. Handig, want zo weet u van tevoren waar u financieel aan toe bent.

Wanneer u zelf een navigatiesysteem heeft, is het sowieso verstandig om al voor vertrek het adres van de camping in te voeren. Zo weet u zeker dat u de juiste kaarten hebt geïnstalleerd voor uw reis.

Tot slot; niets is zo vervelend als diefstal tijdens uw vakantie. Laat daarom nooit kostbare spullen achter in uw auto of caravan en doe deze altijd op slot.

Een extra gratis hulpmiddel voor een prettige reis

Om u verder te helpen met de voorbereiding van uw caravanvakantie vindt u allerlei bruikbare tips en informatie in ons GRATIS handboek: Veilig reizen met een caravan.

Download hier gratis het handboek

De afneembare trekhaak versus de vaste haak: wanneer kiest u welke?

U staat er misschien niet altijd bij stil, maar bij de keuze voor een trekhaak heeft u vaak meer opties dan u in eerste instantie had gedacht.

Wanneer u besluit een trekhaak te kopen, heeft u daar vaak een specifieke reden voor: u wilt een caravan gaan trekken, een boottrailer kunnen aankoppelen of een aanhangwagentje kunnen meenemen. Voor welke auto en voor welke toepassingsvorm u een trekhaak kiest, vormt de basis van de keuze. Maar daarnaast heeft u vaak de keuze voor een vaste of afneembare trekhaak.
Daarom in dit artikel de afweging: Een afneembare trekhaak of een vaste trekhaak? (meer…)