Zomercheck voor uw caravan/vouwwagen

Als u met de auto en caravan op vakantie gaat, wilt u natuurlijk zorgeloos op weg. Het is daarom altijd handig om voor vertrek nog uw auto en caravan te checken op een aantal belangrijke punten, waardoor u niet voor verrassingen komt te staan. Wij van Trekhaakcentrum hebben alvast wat puntjes op een rij gezet waar u rekening mee moet houden.

Banden

Het is natuurlijk belangrijk om van te voren zowel uw auto- als caravanbanden te controleren. Waar moet u dan opletten?

profieldiepteProfieldiepte: Volgens de wetgeving moeten banden een profieldiepte van minimaal 1,6 mm hebben. Dit kan u controleren door met uw vinger door het profiel van de band te gaan. Als het goed is voelt u dan een kleine bobbel. Dit is de banden slijtage indicator. Voelt u deze (bijna) niet? Dan is uw band versleten en moet u hem vervangen

Bandenspanning: Het is belangrijk om de bandenspanning geregeld te controleren. Zo slijten uw banden minder snel en bespaart u op brandstof. De maximale druk staat meestal op de band.

Slijtage aan de band: Controleer of de band scheurtjes of andere afwijkingen hebben. Dit zijn de grootste oorzaken voor een klapband. Als er scheurtjes in de band zitten is het aan te raden om deze meteen te vervangen.

Trekhaakkoppeling

Het is ontzettend belangrijk om te kijken naar uw trekhaak en koppeling. Bekijk eerst de koppeling van uw caravan of vouwwagen. Er zijn twee soorten koppelingen.

Trekhaakkoppeling normaalNormale koppeling. Dit is een standaard koppeling die op vouwwagens en aanhangers zitten. De koppeling is te herkennen aan de handgreep met rechte hoek. Het is belangrijk om te controleren of de koppeling nog soepel op de kogel gaat. Daarnaast is het goed om te checken of de koppeling niet te veel piept. Piept de koppeling? Dan is het verstandig om het huis van de koppeling goed in te smeren. Zo voorkomt u wrijving.

220px-Coupling_caravan_carStabiliteitskoppeling. Deze koppeling wordt vaak gebruikt bij (geremde) caravans. Het voordeel van deze koppeling is dat die de slingerende beweging beperkt. Het is heel belangrijk om deze koppeling nooit in te vetten, omdat de functie van de slingerende beweging dan verloren gaat. Ook bij deze koppeling is het belangrijk om te controleren of deze nog goed aansluit om de kogel.

Verlichting

Het controleren van de verlichting is belangrijk. Een kapotte lamp kan er voor zorgen dat u wordt aangehouden, waardoor u kans heeft op een boete. Check uw verlichting dus goed voor vertrek. Dit kan meestal snel verholpen worden. Ten eerste moet u dan zowel de stekkerdoos als de stekker reinigen met contactspray. Vuil is vaak de oorzaak van lampen die niet werken.

Is er een lampje kapot? Draai dit lampje er dan uit en vervang deze. Doet het lampje het dan nog steeds niet? Dan is er iets mis met de bedrading. Het is verstandig om de bedrading vervolgens te laten controleren door een expert.

Remmen

Heeft uw vouwagen of caravan een oplooprem? Dan is het verstandig om voor vertrek te controleren of deze nog goed werkt. Lukt dit niet? Bezoek dan een van onze montagepartners! Zij helpen u graag.