Rijden in de winter met een caravan of aanhanger

Het komt steeds meer voor dat mensen tijdens de wintersport graag een caravan of aanhanger meenemen. Dit hoeft geen problemen op te leveren. De caravan of aanhanger zal ook bij gladde wegen of sneeuw gewoon de auto blijven volgen. Zorg er in ieder geval voor dat u goed voorbereid de weg op gaat. Een aantal belangrijke tips hebben wij op een rijtje gezet.

Goed voorbereid de weg op!

De eerste tip en misschien wel de belangrijkste tip; zorg dat u geen haast heeft. Als u haast heeft gaat u al snel harder rijden, en dit kan met een glad wegdek gevaarlijke situaties opleveren. Zorg er daarnaast ook voor dat u altijd voldoende brandstof in de tank heeft zitten. Neem verder voldoende gasflessen mee. Het kan soms zijn dat u door barre weeromstandigheden niet verder kan rijden. Dan is het handig als u de caravankachel aan kan zetten.

Winterbanden op de caravan?

sneeuwbandenOok goede winterbanden zijn tegenwoordig belangrijk. En zeker als u met een caravan of aanhanger op wintersport gaat. De winterbanden moeten op de auto zitten. Winterbanden op de caravan of aanhanger is in veel landen niet verplicht (behalve in Finland). In sommige landen zijn all season en M+S banden ook winterbanden. Vanaf dit jaar is het verplicht om in Duitsland met winterbanden te rijden, en mogen all seasons banden niet meer. Een winterband kunt u herkennen aan het sneeuwvlokje dat is afgebeeld op de band. Zie afbeelding.

Sneeuwkettingen

Een andere belangrijke tip; Het is handig om altijd sneeuwkettingen bij u te hebben. Het kan zomaar zijn dat de wegen bijna niet begaanbaar zijn. Sneeuwkettingen hoeven niet onder de banden van een caravan te worden geplaatst. Het advies is om sneeuwkettingen aan te leggen op de banden waar de aandrijving zit van de auto. Bij auto’s met een vierwielaandrijving kunt u over het algemeen het beste de kettingen op de voorbanden leggen. Als u het zeker wil weten, kunt u het beste het informatieboekje van de auto raadplegen.

Rijden in de sneeuw

Het rijden in de sneeuw zelf is ook belangrijk. Pas daarom uw snelheid aan op de weersomstandigheden. Hou er daarnaast ook rekening mee dat uw remweg nog langer is dan een auto zonder caravan. De remwerking van de oplooprem van de caravan is niet groot. Rem ook altijd voor de bocht en nooit in de bocht! De kans dat de auto met caravan of aanhanger gaat slippen, is dan nog groter. Mocht u toch in een slip raken, trap dan NOOIT de rem in. Trap de koppeling in en stuur de kant op waar u naar toe wilt. Blijf ook altijd kijken naar waar u naar toe wilt. Bent u aan het afdalen met de caravan? Doe dan rustig aan en laat u niet opjagen. Eventueel kunt u onderweg even stoppen om de file achter u voorbij te laten gaan. Zo kunnen uw remmen ook even afkoelen.

Mocht het echt heel slecht worden op de weg, stop dan! U moet nooit onnodige risico’s nemen. Ga dus ergens langs de kant staan en steek uw caravankachel aan. Meestal wordt het na een aantal uur beter.

Wilt u graag met de caravan of aanhanger op wintersport? En heeft u nog geen trekhaak? Vraag dan nu een afspraak aan. Of vul de kentekentool in.